Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Általános gondozási tudnivalók

 

Szőrzetápolási igénye: A Yorkshire terrier szőrzete igen sok, mindennapos gondozást igényel, ezért nem csoda, hogy e kutyák szőrzetét - főként az ölebként tartottakét - gyakran rövidre nyíratják. A rövid szőr rendben tartása sokkal egyszerűbb, a rendszeres fésülés vagy kefélés is elég állapota megtartásához. A kiállításokon versenyeztetett Yorkshire terrier ápolása jóval több szakértelmet és időt kíván. Az ilyen kutya szőrének állapotát rendszerint úgy óvják, hogy papírhengerekre csavarják fel, és különleges készítményekkel mossák, amelyek segítenek rugalmassága és fénye megőrzésében. A kutya szemébe lógó szőrt általában - szalaggal vagy gumigyűrűvel - hátrakötik.

 

 

Tanítása: A Yorkshire terrier gyorsan tanul, ugyanakkor a makacskodásra is hajlamos. Kellő következetességgel és a megfelelő viselkedés jutalmazásával, továbbá szórakoztató és változatos módszerek alkalmazásával elég gyorsan megtanítható az engedelmességre. Sajnos a fajta egy kicsit túlzottan éber, és hajlamos arra, hogy állandóan, ok nélkül is ugasson. Soha nem szabad éberségre biztatni, mivel az csak tovább rontja ezt a helyzetet - inkább arra kell megtanítani a kutyát, hogy néhány rövid vakkantás is elegendő.
Fontos, hogy a gazdája tanítsa, foglalkozzon vele, ez a fajta nem csak ölebnek való.

Mozgásigénye: Ez a kutya mozgásigénye terén remekül alkalmazkodik a családhoz. A lakáson belül és kívül egyaránt mozgékony. Nagyon szeret ásni és hancúrozni. Mérete miatt lakásban is könnyen tartható.

Alkalmazásai: Noha értelmes és mozgékony kutya, az ügyességi foglalkozásokon ritkán találkozni vele. Kisméretű családi kutyának viszont remekül beválik - bár jobb, ha a gyerekek egy kicsit már nagyobbak -, és a kiállításokon is megbecsült, népszerű résztvevő.

 

 A fürdetés

 

Nem könnyű egyértelműen válaszolni arra a kérdésre, hogy milyen gyakran fürdessük a kutyát. Ha erősen "illatozik", piszkos, koszos a szőre, akkor minden bizonnyal itt az ideje egy alapos "fürdőcskének". Sok kutyának rendszeres havi fürdetésre van szüksége, más ebeknek még ez sem elég. Megint másokat az időjárás változásához igazodva fürdetnek, ez főleg a kertben, szabadban tartott négylábúakra igaz. Kedvencünket kutyakozmetikába is vihetjük, de ha vállaljuk a közös kádhasználatot, akkor otthon is vállalkozhatunk erre a feladatra.

·        helyezzünk csúszásgátló gumi (szőnyeget) a kádba, ezzel fokozzuk a kutyánk biztonságérzetét,

·        előre készítsünk magunk mellé minden szükséges eszközt, semmiért se kelljen kapkodni,

·         kizárólag kutyák számára kifejlesztett, bőrspecifikus sampont használjunk, amit a flakonon feltüntetett hígítási arányban készítsünk el,

·         egy családtag vagy jóbarát mindig álljon mellettünk "tettre készen", lehet, hogy szükségünk lesz segítségére,

·         hosszúszőrű kutyáknál mindenképp fürdetés előtt bontsuk ki ún. bontókefével az összes szőrcsomót, majd fésüljük át először ritkább, majd sűrűbb fogú fésűvel a nehezebben kezelhető területeket is, ha ezt elmulasztjuk, biztos, hogy nagyobb bajt okozunk, ugyanis víz hatására a szőrcsomók, filcek szinte kibonthatatlan gubanccá állnak össze,

·         a kibontatlan csomókban bennmaradhat a samponos víz, ami bőrirritációt, bőrgyulladást okozhat,

·         a csomók bontásában segítségünkre lehetnek a különféle filcbontó balzsamok, permetek is, amiket közvetlenül a problémás területre kell felvinni.

·         emeljük be a kádba négylábúnkat, ahol csánk magasságig lepje el a samponos, kézmeleg víz,

·         lehetőleg zuhanyrózsával hátulról előre felé haladva jó alaposan nedvesítsük át a kutya bundáját, a szőr tövét is, utoljára hagyjuk a fej bevizezését, ügyelve arra, hogy ne menjen víz a fülekbe,

·         samponozzuk be a nyak-hát-végtagok vonalában az egész testet, a fejet utoljára hagyjuk, az előírt idő letelte után bő vízzel alaposan öblítsük le,

·         ha szükséges, ismételjük meg a műveletet,

·         a szőr minőségéhez, típusához illő kondícionáló balzsamot használjunk,

·        csavarjuk ki a szőréből a vizet, már a kádban itassunk le róla minél több nedvességet, hagyjuk, hogy jól megrázza magát,

·          a hajszárító használatához már kölyökkortól szoktassuk hozzá kedvencünket, leginkább a furcsa zaj és légsugár kelt ijedelmet,

·          itt is a fokozatosságon van a fő hangsúly, ha nem tartjuk túl közel a szárítót és nem fújunk túl meleg levegőt, barátunk rájön, hogy valószínűleg ezt is "túléli". 

 

A szárítás

 

A szárítást lehetőleg zárt helyen végezzük, kerüljük a huzatos helyeket. Ne csak a felső réteget szárítsuk meg, hanem a szőr tövétől haladjunk kifelé. Jó alaposan dolgozzunk át minden egyes területet, hosszabb szőrű kutyáknál használjunk ún. főnöző kefét. A szárítás végeztével várjunk néhány percet, hogy a kutya bundája "kihűljön", utána döntsük el, hogy szükséges-e még tovább szárítani. Általánosságban igaz, hogy fürdetés után kb. 1–2 óráig még ne engedjük ki a szabadba. Persze, ha hétágra süt a nap, akkor odakint is gyorsan megszárad kedvencünk. Ez főleg a rövidszőrű kutyákra igaz. Egy kiadós futtatással hamar megszárad ebünk, azonban tudnunk kell, hogy a nedves szőr vonzza a port és lehet, hogy kárba vész minden fáradozásunk. Végül meg kell említenünk még néhány, a fürdetéshez kapcsolódó ápolási teendőt. Fürdetéskor legcélszerűbb elvégezni a fogmosást, fogínyápolást. Ehhez beszerezhetünk ujjra húzható fogkefét és ínymasszírozót, valamint ízesített (pl. húsízű) kutyafogkrémet is. Már széles választékban kaphatók különféle fogporok és lepedékeltávolító készítmények, melyek rendszeres használatával a fogkő képződése megelőzhető. Megoszlanak a vélemények a fül tisztításával kapcsolatban. Ha nem fontos, lehetőleg ne "piszkáljunk" bele. Fürdetéskor a karmok kissé felpuhulnak, így könnyebben levághatók speciális eszközökkel, de csak gyakorlattal rendelkezők vállalkozzanak erre a feladatra.

 

 Mitől fénytelen és töredezett a kutyák szőre?

 

Ezzel a problémával leggyakrabban a nyári időszakban találkozunk. A napsütésben a legfeltűnőbb, hogy kutyánk szőre tompa fényű és a szőrvég töredezett.

A kiváltó okokat két fő csoportba oszthatjuk: belső és külső okokra.

·        helytelen táplálás,

·        vitamin, ásványi anyagcsere ellátás zavara,

·        szukáknál tüzelési időszak,

·        vemhesség, szoptatás időszaka,

·        szervi rendellenesség miatt fellépő bőr-, szőrproblémák.

Gondoljuk végig, hogy ha mi magunk állítjuk össze kedvencünk táplálékát, akkor az az összetevőket megfelelő arányban és mennyiségben tartalmazza-e. Ha tápot etetünk, legfőképp arra legyen gondunk, hogy négylábúnk életkorának és testsúlyának megfelelően kapja meg napi adagját. Az egészséges szőrzethez a kiegyenlített vitaminellátás is szükséges. Gyakran a napi táplálék nem fedezi az egészséges bőr és szőr kialakulásához szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat, ezt legtöbbször H-vitamin, B-vitamin. Komplex, telítetlen zsírsav tartalmú kiegészítőkkel pótolhatjuk, többnyire kúraszerűen. Speciális ellátást igényelnek a kiállítási kutyák. A tüzelési időszakban jelentkező szőrproblémák megfelelő tartás esetén a tüzelés befejezésével magától megszűnnek. A vemhesség és a szoptatás idején gondoskodjunk speciális táplálásról, vitamin- és ásványi anyag ellátásról. Sok esetben szervi rendellenesség állhat a bőr- és szőrproblémák mögött. Legjobb, ha állatorvossal konzultálunk az utóbbi esetekben.

·        nem megfelelő ápolás.

A szőrt kívülről is táplálni kell, különösen a hosszú szőrt. Ehhez használjunk a szőrtípusnak megfelelő balzsamokat, kondícionálókat, emellett ügyeljünk a megfelelő eszközök használatára, hiszen egy rossz kefével mi magunk törjük szét a szőrvéget. A humán samponok és balzsamok használatával is többet ártunk, mint használunk. Az évszakok váltakozásával párhuzamosan a vedlési időszakban is megváltozik a szőr struktúrája, szárazzá, töredezetté, fényevesztetté válhat.
Vegyi anyagok, szmog, egyéb károsító tényezők következtében is felléphetnek hasonló elváltozások. És utoljára, de nem utolsó sorban, óvjuk kedvencünket a nap káros sugaraitól, erre legmegfelelőbbek az UV-szűrős kondícionálók.

 

 

Jól ápolt eb

 

Bármilyen kutyát is tartunk, legyen az rövidszőrű vagy hosszúszőrű, fajtatiszta vagy keverék, gondoljunk arra, hogy kedvencünk rendszeres ápolása elengedhetetlen feladatunk. Ha azt szeretnénk, hogy barátunk mindig jólápolt és egészséges legyen, a kiegyensúlyozott táplálás mellett fordítsunk nagy gondot a szőrzet ápolására és tisztántartására.
Amellett, hogy a szőrtípusnak megfelelő időközönként kutyakozmetikába visszük kedvencünket, az alapvető higiénés műveleteket nekünk kell otthonunkban - ha szükséges, akár naponta - elvégeznünk.
Minden kutya élvezi, ha a gazdi foglalkozik vele. Ezt használjuk fel arra, hogy már apró kölyökkorától kezdve örömet jelentsen számára a mindennapos fésülés, szőrápolás. Az ezzel töltött idő elmélyíti a kutya és gazda kapcsolatát és emellett a különböző problémák, esetleges betegségek külső jeleire is időben felfigyelhetünk.
Szoktatás céljából a kölyökkutyát minden nap tegyük egy asztalra és fésülgessük néhány percig, közben dícsérgessük, végül jutalmazzuk meg. Így a kutyában pozitív élményként rögzül a napi "szépítkezés".

 

                                                Álltalános napi teendők

 

  1. Szemápolás - reggel ébredés után szemtisztító folyadékkal töröljük le a szemkörnyékét (mindig a külső szemzugtól befelé, az orr felé).
  2. Ellenőrizzük a fülek állapotát, ha rossz szagot vagy sötét színű váladékot észlelünk, forduljunk állatorvoshoz.
  3. A végbél környékét tartsuk tisztán, mert a rászáradt ürülék komoly fertőzések forrása lehet.
  4. Séta után - különösen hosszúszőrűeknél fésüljük át a szőrzetet, hogy megszabadítsuk az esetleges beleragadt levelektől, ágaktól, bogáncsoktól stb.

 

 

 

Esős időben végezzünk "alvázmosást". A szennyeződés mértékétől függően használjunk a lemosáshoz langyos vizet vagy erősen felhigított, speciálisan kutyák számára kialakított sampont. Utána alaposan töröljük meg a mancsokat, a hajlatokat, a hasat. Néhány kutya hajlamos a bőrgombásodásra, ügyeljünk arra, hogy a hajlatokban nedvesség és sampon ne maradjon. Ha ezzel nem akarunk bajlódni, beszerezhetünk víz nélküli sampont is, vagy szárazsampont. A végbélnél található bűzmirigy tisztítását, a fülekben növő szőr (hosszúszőrűeknél) kitépését, a karomvágást és minden komolyabb kozmetikai beavatkozást bízzuk szakemberre.