Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kutyafajták

 

  

Kép


  

 

Leírás:
Rendkívül eredeti megjelenésű, mulatságos ábrázatú, közepes termetű, izmos állat. Feje szögletes, koponyája domború. Orrtükre fekete vagy hússzínű. Szeme viszonylag kicsi, sötétbarna. Füle tőben előrebicsaklik. Végtagjai izmosak, jó csontozatúak. Farkát a hátára kunkorítja. Szőrzete rövid, sima. Színe barna, vörös, fekete vagy krémszínű. Egyedülálló küllemét fantasztikusan ráncos, laza, redős bőrének köszönheti, amely szinte "lötyög" rajta.

Eredete: Kínai fajta. Egy időben majdnem teljesen kipusztult, mert az állam csillagászati adókat vetett ki rá. Szerencsére 1971-ben egy amerikai szaklapban cikk jelent meg a fajtáról, ez felkeltette a tenyésztők érdeklődését, s mozgósította őket, hogy a shar-peit megmentsék a kipusztulástól.

Eredeti neve: Shar pei

Tulajdonságai: Hűséges, engedelmes, könnyen képezhető, de olykor kissé makacs, önfejű kutya.

Alkalmazása: Manapság népszerű mint őrző-védő kutya, de kedvencként is sokan tartják.

FCI száma: 309

Profil: őrző-védő kutya, kedvenc

Marmagasság: kan 46-51 cm, szuka 41-46 cm

Testtömeg: 16- 25 kg

Alomszám: 4-7 kölyök

Várható élettartam: 10-12 év

 

 

 

 Kép

Leírás:

A Yorkshire terrier erős felépítésű, arányos, de kicsiny testű kutya. A hátvonala egyenes, vízszintes, a lábai egyenesek, kerek mancsain fekete karmok nőnek. Farkát valamivel a háta fölé emeli; azokban az országokban, ahol ez megengedett, rendszerint közepes hosszúságúra kurtítják. Viszonylag kis feje, és erőteljes stopja van, az arcorri rész pedig büszke, de nem túl hosszú. Jellegzetes, mandulavágású szemei értelmes tekintetűek, a szemhéjak sötéten pigmentáltak. Kicsi, V alakú fülei felmerednek, nem szabadnak lógónak vagy megtörtnek lenniük. A fül felső 1/3-án rövidre nyírják a szőrt.

Marmagassága: 20-25 cm

Testtömege: A Yorkshire terrier kicsi kutya, a súlya általában 2-3 kg között van.

Szőrzete: Nagyon hosszú, selymes szőrzete van, a hátán egészen a farkáig futó választékkal. Fényes szőre egyenes, hullámos soha nem lehet.

Színei: A Yorkshire terrier acélkék színű kutya, a fején rozsdabarna szőrzettel (acélkék-cser). A fej barna színezete nem nyúlhat túl a nyakon.

Táplálékigénye: 250 g/nap

Alomszáma: 3-5 kölyök

Várható élettartama: 10-13 év

 

 

 

 

 

http://www.kutya-tar.hu/fajtak