Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KépTestfelépítése 

A shar pei tömzsi megjelenésű kutya lejtős vállal, széles és mély mellkassal. Hátvonala vízszintes és erős. Többféle farokkal is ismert, leggyakoribbak a csavarfarkú és a gyűrűsfarkú egyedek. Lábcsontjai kifejezetten erősek. A shar pei mancsai kicsi, lábujjai ívesek. Nyaka erős, izmos, alul laza bőrrel, de lebernyeg nélkül. A lapos koponya a testhez képest viszonylag nagy. Homlokán feltűnő ráncok vannak, de a látását nem akadályozzák. A viszonylag vaskos fülek olyan kicsik, amennyire csak lehet. A fülek a koponya közelében lógnak, hegyük a szem felé mutat. A felmeredő és félig felmeredő fül elfogadható, de nem kívánatos. Mélyen ülő szemek mérsékelten nagyok és mandula vágásúak, a bőr, a ráncok vagy a szőr nem takarhatják el őket. A shar pei harapása ollószerű. A kölyköknek az egész testük ráncos, de a felnőtt kutyáknál már csak a homlokon és a vállon megengedettek a redők. A shar pei azt jelenti: homokbőr. A szőrzet igen rövid, érdes tapintású, sörteszerű, aljszőrzet nincs. Megengedett színei az egyszínű fekete, kékesfekete, rozsdabarna fényű fekete, barna, vörös és őzbarna. Krémszínű szőrzet is előfordulhat, de azt nem értékelik nagyra. A nyelv és az íny lehetőleg kékesfekete kell, hogy legyen. A világosabb szőrű kutyák pigmentációja rózsaszín vagy foltos. A szemek sötétek.

________________________________________________________________

 

Jelleme

A shar pei mozgékony, barátságos és játékos kutya, de olykor akaratos és hatalmaskodó is lehet. A gazdájával és családjával szemben odaadó, de az utasításoknak nem hajlandó szolgai módon engedelmeskedni, és arra sem hajlandó, hogy a gazdájától függőnek mutatkozzon. Figyelmes és szükség esetén megvédi a családját, de nem agresszív és nem is eltúlzottan éber. Általában nyugodt, józan, kiegyensúlyozott kutya benyomását kelti. Nem ugat sokat. A shar pei általában az ismeretlenekkel is barátságos, bár eleinte kissé tartózkodó lehet velük szemben. Jól kijön a gyerekekkel, ha azok tisztelettel bánnak vele. A jól szocializált shar pei békésen együtt tud élni a macskákkal és más háziállatokkal, de a más kutyákkal való együttlét olykor gondokat okozhat – ez azért van, mert a fajta alapvetően harcias természetű.

 

 

Méretei 

  • Marmagasság: 48-58,5 cm
  • Testtömeg: 18-29,5 kg

                                               Kép

 

Megjegyzés

Minden kutyakölyök elragadó, de a puha, ráncos bőrű kis shar pei különösen az. Az apró, ráncos állatka következetes és egyértelmű tanítása nem könnyű feladat a gazdája számára. Nagyon fontos azonban, hogy a kölyök erőteljes felnőtté fejlődjön, erős, magabiztos természettel. Ha a shar pei nem érzi egyértelműen, hogy ki a vezető, úgy dönthet, hogy magához ragadja a család feletti uralmat. Ezért tehát olyan személynek kell nevelnie, aki következetes, kitartó és különösen egyértelmű jelzésekre képes. A megfelelő főnök munkájának eredménye egy engedelmes kutya, amely jó néhány parancsot ismer, és azokat teljesíti is. Tudni kell azonban, hogy a shar peinek nem természete a gazdájának való engedelmesség, ezért az utasítások követésének számára is előnyösnek kell lennie. Ha jó magaviseletét megjutalmazzák – például némi élelemmel –, akkor gyorsan fog tanulni. A shar pei az olyan emberek számára ideális kutya, akik valami szokatlanra vágynak. A fajta a sportokban általában nem nyújt jó teljesítményt, a kiállításokon viszont annál népszerűbb.

________________________________________________________________

 

  Viselkedése , természete

 


A Shar-pei napjainkban egyre közkedveltebb fajta. Közepes testű, nagyon tisztaságszerető és kevés mozgásigénnyel megáldott, gyerekszerető kutya. A mai rohanó világban ezen tulajdonságoknak nagy értéke van egy kutyánál. Még fokozza a közkedveltség kialakulását külleme, amely igazán egyedi és egzotikus. Nehéz ellenállni egy ráncos, mackós kinézetű “plüsskutyának”! Talán az egyik legjellegzetesebb kutya, még azok is felismerik, akik nehezen igazodnak el a kutyafajták kavalkádjában.
Intelligens, vicces, hűséges. A shar-pei nagyon könnyen alkalmazkodik bármilyen körülményhez. Jól érzi magát lakásban és családi házban egyaránt, akár egy gazdával akár kisgyermekes családban.
Nagyon türelmesek a kicsikkel, ezért kitűnő választás gyerekek mellé. A bennük szunnyadó védőösztön, bohókás jellem sok családot elvezet oda, hogy magasztalják erényeit és beszerezzenek egy második vagy harmadik shar-peit is.Nagyon gyorsan alkalmazkodnak az új otthonuk napirenࡤjéhez. Alapjában véve függetlenek,
 de szeretik megosztani életüket az emberekkel. Az “egész család kutyái”, tehát nem választanak egy embert maguknak. Mivel roppant okosak, hamar megtanulják a családtagok szokásait.
Bizalmatlan fajta, idegenekkel távolságtartó, de soha nem agresszív.
Nyugodt, akár napi 16-18 órát is alszik, de ha a gazdi egész napos kirándulásra viszi, fáradhatatlan, mindvégig aktív.
A shar-pei-nek különleges érzéke van a humorhoz és ha egyszer rájön, hogy a gazdit mivel tudja megnevettetni, akkor számíthat rá, hogy ezt sűrűn gyakorolni fogja. Nagyon érzékeny a család kedélyállapotára, és ennek megfelelően viselkedik. Mint a legtöbb kutyának, neki is célja, hogy a gazdi boldog legyen és a családot is biztonságban tudja.
Játék közben a mellső lábait használja, mint a macska, paskolja vele a játszótársát. Ha emberekkel játszik gyakran bekapja kezüket, ez a szeretet jele a shar-peinél. A legdominánsabb mozzanat a játékban, mikor csípőjükkel meglökik a játszótársat. Örömét topogással fejezi ki, ilyenkor a testsúlyát a mellső lábaira felváltva helyezi! Féktelen jókedvében felpúposított háttal örömköröket fut. Füle rendkívül mozgékony, amikor figyel valamire oldalra nyitogatja, de ha bánatos teljesen ráfeszíti a fejére, ezáltal a homlokán a ráncok még kifejezőbbek lesznek
Ösztönei nem vesztek el, falkában vadászik. Éber, figyelmes, bár nem túl ügyes. Zsákmányt észlelve azt bekerítik és mozgásukkal a terület nagyságát egyre csökkentik, miközben néhányan a körön kívül figyelő pozícióban várnak. Időnként átlósan átfutnak, a felrebbenő vadra a “figyelők” vetik rá magukat, több-kevesebb sikerrel. Egyes, vizet jobban kedvelő egyedek halásznak is. Beállnak a vízbe és testük árnyéka alá beúszó halat villámgyors mozdulattal harapják ki a vízből. Úszni nem igazán szeretnek, de nagy melegben hasig is megmártóznak, pancsolnak.
A kölyök shar-pei szinte mindig horkol és ahogy növekszik egyre kevesebbszer fordul elő, már csak bizonyos testhelyzetekben.
Minden fajtánál nagyon fontos a szocializálás a kölyköknél, de a shar-pei-nél erre nagy gondot kell fordítani. Ennek hiányában a kölyök félős lesz, támadólag léphet fel más kutyákkal szemben. A megfelelő nevelési alapokat kapott shar-pei falkában jól tartható, társaival toleráns.
Nagyon intelligens kutya, de nagyon makacs, konok. Sokszor felülbírálja gazdáját, képes önálló döntéseket hozni, ezért nagyon következetesen kell nevelni.
A shar-pei a család tagja és el is várja, hogy úgy kezeljék.                                         A Shar-pei ragaszkodó, ugyanakkor önálló, élénk kutya. Nem kell külön éberségre nevelni. Fejlett területvédő ösztönnel rendelkezik, ami ahhoz vezet, hogy tanítás nélkül is jelzi a területe határait átlépő idegent. Bár az idegenekkel szemben nagyon tartózkodó, családjához, különösen a gyerekekhez hűségesen ragaszkodik. Nagyon tiszta kutya, a legtöbb kölyök már a "gyerekszobában" szobatiszta lesz. Többségük utál esőben sétálni, ugyanakkor az úszás örömet szerez számukra. Gazdag testbeszéddel rendelkező fajta. Csak egy személyt tekint abszolút főnöknek, ott mindenhova követi, anélkül, hogy fel kellene szólítani rá, a család többi tagjának azonban már nehezebb tekintélyt szereznie előtte. Néhány Shar-peiben még mindig ott szunnyad bizonyos természetes agresszió, ezért nem mindig lehet gond nélkül falkában tartani, mert más kutyákkal gyakran összeférhetetlen. Ha nem akarjuk, hogy túlságosan bizalmatlan, arrogáns kutya legyen belőle, érdemes szorgalmazni a korai baráti kapcsolatok kialakulását idegen emberekkel és kutyákkal egyaránt. A shar-pei egyáltalán nem öleb, hanem aktív és agilis partner a családban, ezért tartása időt és odafigyelést kíván!

________________________________________________________________

 

SHAR PEI STANDARD

SZÁRMAZÁS: Kína

AZ ÉRVÉNYES ÉS EREDETI STANDARD DÁTUMA: 1999.04.14.

ALKALMAZÁS: VADÁSZ- ÉS őRZő VÉDő KUTYA

FCI CSOPORT BEOSZTÁS: II. -es fajtacsoport, Szekció 2.1 : Molosser és dog típusú kutyák
Munkavizsgára nem kötelezett.

RÖVID TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS: Ez a kínai fajta már évszázadok óta a Dél-kínai Tenger partvidékét övező területeken él. A Kwung Tung tartományban található Dialak város és környéke a fajta valószínű származási helye.

ÁLTALÁNOS MEGJELENÉS: Közepes termetű, aktív, kompakt és kvadratikus felépítésű kutya, rövid ágyékrésszel. A fej és a mar redőzöttsége, apró fülei, a fej vízilóra emlékeztető formája egyedülálló és összetéveszthetetlen külsőt kölcsönöznek a Shar Pei-nek. A kanok terrmetesebbek és erőteljesebbek a szukáknál.

HELYES ARÁNYOK: A Shar Pei magassága a talajtól a marig körülbelül megegyezik a martól a fenék hátsó vonaláig mért távolsággal, főleg a kanoknál (szukák között előfordulhatnak hosszabb testfelépítésűek). A távolság az orrtükör és a stop (homlok és orrnyereg közti rész) között azonos a stop és a koponyacsont leghátsó része közti távolsággal.

TERMÉSZET, JELLEM: Nyugodt, önálló,hűséges, ragaszkodó és kedves a családjához. (Idegenekkel inkább tartózkodó.)

FEJ: A fej a testhez viszonyítva nagy. A ráncok a homlokról és a pofákról összefutva (nem túl nagy) tokát alkotnak.

KOPONYATÁJÉK:
Agykoponya: széles, lapos.
Stop: nem túl markáns.

ARCORRI RÉSZ:
Orr: Nagy és széles, legelőnyösebb a fekete (orrtükör), de a többi színek melyek a szőrzet színéhez illenek,szintén megengedettek. Az orrlyukak nyíltak.
Fang: A fajtára egyik sajátságos jellemzője. Az eredetétől kezdve az orrtükörig vastag, az elcsúcsosodás minden jele nélkül. Az ajkak és az orr jól kipárnázott. Közvetlenül az orrtükör mögött egy bőrkitüremkedés megengedett. (Idősebb kutyáknál általában az orr és a fang veszít párnázottságából.)
Száj: A nyelv, szájpadlás, foghús, és az ajkak általában kékes feketék. Néhány rózsaszínű folt a nyelven még megengedett, de előnytelen. Az egyszínű rózsaszín nyelv nem kívánatos. A halvány színű (dilute colors) kutyáknál a nyelv erőteljes levendula színű.
Állkapocs, fogak: Erőteljes állkapocs, szabályos ollós harapással, melynél a felső fogsor szorosan zár az alsó fogakra, és az összes metszőfog merőlegesen illeszkedik az állkapocsba. Az alsó ajkak nem lehetnek olyan vastagon párnázottak, hogy a fogak szabályos záródását akadályozzák.
Szemek: Sötétek és mandulavágásúak. A halvány színű kutyáknál a világosabb szemszín megengedett. A szemgolyó és a szemhéjak megfelelő müködését nem zavarhatja sem szőrzet sem redőzet. A szaruhártya bármilyen irritációja abszolút nem kívánatos. A szemeknek entrópiumtól (szemhéjak befelé fordulása) menteseknek kell lenniük.
Fülek: Nagyon kicsik, általában vastagok és minden esetben egyenlőoldalú háromszög formájúak. Magasan tűzöttek, ezáltal a kissé lekerekített fülvégek a szemek irányába mutatnak. A fülek egymástól távol tűzöttek, de szorosan a koponyához simulnak. A felálló fülek nem elfogadottak.

NYAK: Közepes hosszúságú, erűteljes, a vállakhoz jól illesztett. A toka - a nyak alatti laza bőr nem lehet túlságosan sok.

TÖRZS: Kifejett kutyáknál az egész testet elborító ráncok kimondottan nemkívánatosak, kivéve maron és a farok tűzésénél, ahol a redőzöttség mérsékelt.
Felső vonal: Amar mögött kissé ereszkedő, az ágyék felé enyhén emelkedő.
Hát: Rövid és erős.
Ágyék: Rövid és erőteljes, enyhén ivelt.
Far: Eléggé lapos.
Mell: Széles és mély, a mellkas eléri a könyök mélységét.
Alsó vonal: Az ágyék felé emelkedő, felhúzódó.

FAROK: Vastag a tűzésnél, de egyre vékonyodó, egy finom csúcsban végződő.
Nagyon magasan tűzött, ez e fajtára különösen jellemző. Tartása lehet magasan ívelt, szorosan kunkorodó, vagy hátra ill. oldalra hajlított. A csonka farok vagy a farok teljes hiánya kifejezetten nem kivánatos.

VÉGTAGOK:
Mellső rész: Mellső lábak egyenes állásúak, mérsékelten hosszúak, erős csontozattal. Redőzettől mentesek.
Vállak: Erősen izmolt, jól beágyazott, ferde állású.
Alkar: Enyhén ferde, erős, mozgékony.
Hátulsó rész: Erős, izmos, mérsékelten szögellt. A hátulsó végtagok hátulnézetben a talajhoz képest függőleges, egymáshoz pedig párhuzamos állásak. A ráncok a hátulsó végtagok egészén, valamint a megvastagodott bőr a csánkokon nem kívánatosak.
Csánkok: Mélyre állítottak.
Mancsok: Mérsékelt nagyságúak, kompaktak, az ujjak szorosan egymáshoz simulóak, csontosak. A hátsó lábak farkaskörmöktől mentesek.

MOZGÁS: Jellemző mozgás az ügetés. Szabad és harmonikus a hátusó végtagok erős előretolásával. Gyorsuló tempónál a mancsok egy képzeletbeli középvonalhoz közelítenek. A kötött mozgás nem kívánatos.

KÜLTAKARÓ:
Szörzet: A fajtára nagyon jellemző: Rövid, kemény, szúrós. A szőrzet a testen sima és felálló, de a végtagokon általában lesimuló. Aljszőrzet nincs. A szőrzet hosszúsága 1-2,5 cm közötti. Trimmelése nem megengedett.
Színek: A fehéren kívül az összes egységes színváltozat megengedett. (Az egységes feketétől, kékesfeketén, szürkén, csokoládébarnán, rozsdabarnán, mahagónivörösön, és vörösön át a krémszínekig terjedő skála. A krémszínű kevésbé kívánatos.) Gyakran előfordul a farok és a hátsó végtagok hátoldalának világosabb színárnyalata. Megengedett a még a hát középvonalán végigfutó, vagy a füleken található sötétebb árnyalás is.

NAGYSÁG:
Magasság: 44-51 cm marmagasság. (Az ettől felfelé való eltérést nem büntetik szigorúan.)

HIBÁK: Bármely eltérés az itt leírtaktól hibát jelent, súlyosságától függően megítélve.

Súlyos hibák:
-Az ollós harapástól való bármely eltérés. (Egy minimális hátraharapás még megengedett, max. 2-3 mm nagyságrendben.)
-Elcsúcsosodó fang.
-Foltos nyelv. (Néhány apró rózsaszínű folt még megengedett)
-Túl nagy fülek.
-Mélyen tűzött, lelógó farok.
-Szőrzet hosszabb 2,5 cm-nél.

Kizáró hibák:
-Lapos arcorri rész jelentős előre vagy hátraharapással.
-Rózsaszínű nyelv.
-Beforduló alsó ajak, mely a fogazatot befolyásolja.
-Kerek kidülledő szemek.
-Entropium, ektropium. (A szemhéj ki- ill. befelé fordulása.)
-Bőr, redőzet, vagy szőrzet amely a szemet bármely funkciójában zavarja.
-Felálló fülek.
-Farok hiánya vagy csonkasága.
-Mély redőzet a testen és a végtagokon, kivéve a marnál és a farok tövénél.
-Nem egyszínű szőrzet: albínó, csíkos, foltos, pettyes, fekete, vörös mintázatú és nyeregmintás.

Megjegyzés: A kanoknak két látható normálisan kifejlődött herével kell rendelkezniük, melyek a herezacskóba teljesen leszállva találhatóak.

A SHAR PEI -EN VÉGREHAJTOTT BÁRMELY MűVI BEAVATKOZÁS - KÜLÖNÖS TEKINTETTEL AZ AJKAKNÁL ÉS A SZEMHÉJAKNÁL VÉGREHAJTOTT MűTÉTEKRE - KIZÁRJA A KUTYÁT A KIÁLLÍTÁSON VALÓ RÉSZVÉTELBőL.