Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 Shar Pei tartása és fontos tudnivalók a nevelésről !Kép

Várható élettartama: 10-15 év

Megérkezett az új családtag! Ilyenkor a még nem gyakorlott kutyatartókban sok-sok kérdés merül fel. Mire kell figyelni, hogyan kell etetni, mikor kell elvinni állatorvoshoz stb. A következőkben ezekre találhatsz választ.


Viselkedése , természete

A Shar-pei napjainkban egyre közkedveltebb fajta. Közepes testű, nagyon tisztaságszerető és kevés mozgásigénnyel megáldott, gyerekszerető kutya. A mai rohanó világban ezen tulajdonságoknak nagy értéke van egy kutyánál. Még fokozza a közkedveltség kialakulását külleme, amely igazán egyedi és egzotikus. Nehéz ellenállni egy ráncos, mackós kinézetű “plüsskutyának”! Talán az egyik legjellegzetesebb kutya, még azok is felismerik, akik nehezen igazodnak el a kutyafajták kavalkádjában.
Intelligens, vicces, hűséges. A shar-pei nagyon könnyen alkalmazkodik bármilyen körülményhez. Jól érzi magát lakásban és családi házban egyaránt, akár egy gazdával akár kisgyermekes családban. Nagyon türelmesek a kicsikkel, ezért kitűnő választás gyerekek mellé. A bennük szunnyadó védőösztön, bohókás jellem sok családot elvezet oda, hogy magasztalják erényeit és beszerezzenek egy második vagy harmadik shar-peit is.Nagyon gyorsan alkalmazkodnak az új otthonuk napirendjéhez. Alapjában véve függetlenek, de szeretik megosztani életüket az emberekkel. Az “egész család kutyái”, tehát nem választanak egy embert maguknak. Mivel roppant okosak, hamar megtanulják a családtagok szokásait.


    Méretei  * Marmagasság: 48-58,5 cm
              * Testtömeg: 18-29,5 kg


Megjegyzés

Minden kutyakölyök elragadó, de a puha, ráncos bőrű kis shar pei különösen az. Az apró, ráncos állatka következetes és egyértelmű tanítása nem könnyű feladat a gazdája számára. Nagyon fontos azonban, hogy a kölyök erőteljes felnőtté fejlődjön, erős, magabiztos természettel. Ha a shar pei nem érzi egyértelműen, hogy ki a vezető, úgy dönthet, hogy magához ragadja a család feletti uralmat. Ezért tehát olyan személynek kell nevelnie, aki következetes, kitartó és különösen egyértelmű jelzésekre képes. A megfelelő főnök munkájának eredménye egy engedelmes kutya, amely jó néhány parancsot ismer, és azokat teljesíti is. Tudni kell azonban, hogy a shar peinek nem természete a gazdájának való engedelmesség, ezért az utasítások követésének számára is előnyösnek kell lennie. Ha jó magaviseletét megjutalmazzák – például némi élelemmel –, akkor gyorsan fog tanulni. A shar pei az olyan emberek számára ideális kutya, akik valami szokatlanra vágynak. A fajta a sportokban általában nem nyújt jó teljesítményt, a kiállításokon viszont annál népszerűbb.

Védőoltások:

A kölyökkutyák oltásait 6 hetes korban kell elkezdeni. Az elválasztás után legalább 10 napot kell várni, mert az anyaméhen belül felvett illetve az anyatejjel kiszopott ellenanyagok még a kölykök vérében keringenek, és az oltóanyag által kiváltandó hatást károsan befolyásolják. Az anyai ellenanyagok szintje az elválasztást követő napokban radikálisan csökken, és a kis állat fokozottan fogékonnyá válik a betegségekkel szemben, ezért az utcára ebben az időszakban szigorúan tilos levinni a kölyök állatot. Az utcai sétáltatást tanácsos az első  védőoltás után elkezdeni. A kutyák javasolt védőoltásait a következő táblázat foglalja össze:

6 hetes: Parvo

9 hetes: Kombinált

12 hetes: parvo

16 hetes: corona

20 hetes: veszettség

8 hónapos: parvo

1 éves: kombinált+veszettség

évente ismétlődően: kombinált+veszettség

Féreghajtás:

Sokan nem tudják, hogy a kölykök már az anyaméhben fertőződhetnek, és bennük az orsóférgek már 5-6 hetes korban komoly fertőzést okozhatnak. Az ilyen kiskutyák pocakja etetés előtt is nagy, hordószerű. Gyakran hánynak és a hányadékban vékony, cérnametéltre emlékeztető, kb. 2-3 cm hosszúságú fehér orsóférgeket találunk. Súlyos esetben a nagy mértékben elszaporodó férgekből méreganyagok szívódnak fel a kis állat szervezetébe, mely akár végzetes is lehet. Ennek megelőzése érdekében tanácsos a féreghajtást 2 hetes korban - az oltások előtt - elkezdeni és 2 hetes időközökkel legalább 3 hónapos korig ismételni. Így időközben, a petékből kikelt férgeket is elpusztíthatjuk, és az oltások hatékonysága is nagyobb lesz. A későbbiekben a féreghajtást, 6 havonta érdemes megismételni.

Bolhátlanítás:

A kölykök külső élősködői közül leggyakrabban a bolhák okoznak kellemetlenséget. A hívatlan vendégek a szőnyegben vagy a padlórepedésekben meghúzódva hónapokig "étlen-szomjan" éldegélnek, és alkalmas pillanatban ugranak fel az állatokra egy kis "falatozásra". Téves azt képzelni, hogy nincs bolha, ha az állaton nem találunk egy fia bolhát sem. Egyes kutyák allergiássá válhatnak a bolhák nyálára, amely bőrgyulladást okozhat. A bolhák ellen - a kutyakölykökre is alkalmazható - a bolhanyakörv, spray, tabletta és por nyújthat védelmet. Ezek alkalmazásáról mindig kérjük ki az állatorvos véleményét. Tavasszal érdemes a kullancs elleni védekezésre is gondolni. Állatpatikákban kapható olyan nyakörv, mely hatékonyan védi kedvencünket mind a bolhától, mind pedig a kullancstól. Érdemes tudni, hogy a kullancs a kutyára nézve halálos kimenetelű betegséget is terjeszthet.

Táplálás:

A kölyök megfelelő tápanyagellátása talán a legkritikusabb kérdés, hiszen az intenzív növekedés időszakban a nem megfelelő takarmányozás egy életre károsan befolyásolhatja kedvencünk jövőjét. Sokan azt hiszik, hogy ami jó az embernek, az a kedvtelésből tartott állatoknak is megfelelő.Ez nem így van!Számos kutatást végeztek a kölyökkutyák tápanyagigényének meghatározására, amely eredményeket felhasználva forgalomba hoztak úgynevezett Junior tápokat. Ezek a tápok biztosan az állat megfelelő fejlődését biztosítják.(Értendő ez a minőségi tápokra,ugyan kicsit drágábbak de egy ekkorka kutyánál elenyésző a többletkiadás) A konzerv és a szárazeledelek egyaránt teljes értékű eledelt jelentenek.
Ha nem áll módunkban előregyártott eledeleket venni kedvencünknek, otthon is összeállíthatjuk az optimális táplálékot. Ilyenkor figyelni kell arra, hogy a táplálékban megfelelő arányban legyen benne a hús, a szénhidrát (tészta, rizs) és a zöldség. Ha otthoni koszttal etetjük kutyánkat, mindenképpen kiegészítő vitaminokról és csonterősítőkről kell gondoskodnunk. A kölyökkutyákat fél éves korukig naponta háromszor, féléves koruktól 1 éves korukig naponta kétszer, és egy éves koruk után naponta egyszer kell etetni, mindig ugyanabban az időben.

 A kölyök nevelése:

Minden fajtánál nagyon fontos a szocializálás a kölyköknél, de a shar-pei-nél erre nagy gondot kell fordítani. A megfelelő nevelési alapokat kapott shar-pei falkában jól tartható, társaival toleráns. Nagyon intelligens kutya, de nagyon makacs, konok. Sokszor felülbírálja gazdáját, képes önálló döntéseket hozni, ezért nagyon következetesen kell nevelni. A shar-pei a család tagja és el is várja, hogy úgy kezeljék. Ragaszkodó, ugyanakkor önálló, élénk kutya. Nem kell külön éberségre nevelni. Fejlett területvédő ösztönnel rendelkezik, ami ahhoz vezet, hogy tanítás nélkül is jelzi a területe határait átlépő idegent. Bár az idegenekkel szemben nagyon tartózkodó, családjához, különösen a gyerekekhez hűségesen ragaszkodik. Nagyon tiszta kutya, a legtöbb kölyök már a "gyerekszobában" szobatiszta lesz. Többségük utál esőben sétálni, ugyanakkor az úszás örömet szerez némelyeknél. Gazdag testbeszéddel rendelkező fajta. Csak egy személyt tekint abszolút főnöknek, ott mindenhova követi, anélkül, hogy fel kellene szólítani rá, a család többi tagjának azonban már nehezebb tekintélyt szereznie előtte. Néhány Shar Pei-ben még mindig ott szunnyad bizonyos természetes agresszió, ezért nem mindig lehet gond nélkül falkában tartani, mert más kutyákkal gyakran összeférhetetlen. Ha nem akarjuk, hogy túlságosan bizalmatlan, arrogáns kutya legyen belőle, érdemes szorgalmazni a korai baráti kapcsolatok kialakulását idegen emberekkel és kutyákkal egyaránt.