Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KépYorkshire terrier tartása és fontos tudnivalók a nevelésről!

Várható élettartama: 10-13 év

Megérkezett az új családtag! Ilyenkor a még nem gyakorlott kutyatartókban sok-sok kérdés merül fel. Mire kell figyelni, hogyan kell etetni, mikor kell elvinni állatorvoshoz stb. A következőkben erre találhatsz választ.
 


Védőoltások:

A kölyökkutyák oltásait kb. 6-8 hetes korban tanácsos elkezdeni. Az elválasztás után legalább 10 napot kell várni, mert az anyaméhen belül felvett illetve az anyatejjel kiszopott ellenanyagok még a kölykök vérében keringenek, és az oltóanyag által kiváltandó hatást károsan befolyásolják. Az anyai ellenanyagok szintje az elválasztást követő napokban radikálisan csökken, és a kis állat fokozottan fogékonnyá válik a betegségekkel szemben, ezért az utcára ebben az időszakban szigorúan tilos levinni a kölyök állatot. Az utcai sétáltatást tanácsos az első négy védőoltás után elkezdeni a kutyák javasolt védőoltásait a következő táblázat foglalja össze:

6 hetes: Parvo

9 hetes: Kombinált

12 hetes: parvo

16 hetes: corona

20 hetes: veszettség

8 hónapos: parvo

1 éves: kombinált+veszettség

évente ismétlődően: kombinált+veszettség

Féreghajtás:

Sokan nem tudják, hogy a kölykök már az anyaméhben fertőződhetnek, és bennük az orsóférgek már 5-6 hetes korban komoly fertőzést okozhatnak. Az ilyen kiskutyák pocakja etetés előtt is nagy, hordószerű. Gyakran hánynak és a hányadékban vékony, cérnametéltre emlékeztető, kb. 2-3 cm hosszúságú fehér orsóférgeket találunk. Súlyos esetben a nagy mértékben elszaporodó férgekből méreganyagok szívódnak fel a kis állat szervezetébe, mely akár végzetes is lehet.
Ennek megelőzése érdekében tanácsos a féreghajtást 4-7 hetes korban - az oltások előtt - elkezdeni és 2 hetes időközökkel legalább 3 hónapos korig ismételni.
Így időközben, a petékből kikelt férgeket is elpusztíthatjuk, és az oltások hatékonysága is nagyobb lesz. A későbbiekben a féreghajtást, 3-6 havonta érdemes megismételni.


Bolhátlanítás:

A kölykök külső élősködői közül leggyakrabban a bolhák okoznak kellemetlenséget. A hívatlan vendégek a szőnyegben vagy a padlórepedésekben meghúzódva hónapokig "étlen-szomjan" éldegélnek, és alkalmas pillanatban ugranak fel az állatokra egy kis "falatozásra". Téves azt képzelni, hogy nincs bolha, ha az állaton nem találunk egy fia bolhát sem. Egyes kutyák allergiássá válhatnak a bolhák nyálára, amely bőrgyulladást okozhat.
A bolhák ellen - a kutyakölykökre is alkalmazható - a bolhanyakörv, spray, tabletta és por nyújthat védelmet. Ezek alkalmazásáról mindig kérjük ki az állatorvos véleményét. Tavasszal érdemes a kullancs elleni védekezésre is gondolni. Állatpatikákban kapható olyan nyakörv, mely hatékonyan védi kedvencünket mind a bolhától, mind pedig a kullancstól. Érdemes tudni, hogy a kullancs a kutyára nézve halálos kimenetelű betegséget is terjeszthet.

Táplálás:

A kölyök megfelelő tápanyagellátása talán a legkritikusabb kérdés, hiszen az intenzív növekedés időszakban a nem megfelelő takarmányozás egy életre károsan befolyásolhatja kedvencünk jövőjét. Sokan azt hiszik, hogy ami jó az embernek, az a kedvtelésből tartott állatoknak is megfelelő.Ez nem így van!Számos kutatást végeztek a kölyökkutyák tápanyagigényének meghatározására, amely eredményeket felhasználva forgalomba hoztak úgynevezett Junior tápokat. Ezek a tápok biztosan az állat megfelelő fejlődését biztosítják.(Értendő ez a minőségi tápokra,ugyan kicsit drágábbak de egy ekkorka kutyánál elenyésző a többletkiadás) A konzerv és a szárazeledelek egyaránt teljes értékű eledelt jelentenek.
Ha nem áll módunkban előregyártott eledeleket venni kedvencünknek, otthon is összeállíthatjuk az optimális táplálékot. Ilyenkor figyelni kell arra, hogy a táplálékban megfelelő arányban legyen benne a hús, a szénhidrát (tészta, rizs) és a zöldség. Ha otthoni koszttal etetjük kutyánkat, mindenképpen kiegészítő vitaminokról és csonterősítőkről kell gondoskodnunk.
A kölyökkutyákat fél éves korukig naponta háromszor, féléves koruktól 1 éves korukig naponta kétszer, és egy éves koruk után naponta egyszer kell etetni, mindig ugyanabban az időben.

Vérmérséklete

Jelleme: Értelmes, eleven és mozgékony kutya, tele bátorsággal - néha túlzottan is. Erősen kötődik a gazdájához és a családjához, s velük szemben kedves, de olykor makacs is. A Yorkshire terrier kíváncsi és igen éber eb.

Társas viselkedése: A gyerekekkel való kapcsolata zavartalan, ha azok nem kezelik játékszerként, és nem sértik meg a territóriumát. Más kutyákkal szemben olykor eléggé meggondolatlanul viselkedik, de a macskákkal jól kijön, ha fiatal korától kezdve együtt nevelkedett velük. Más háziállatokkal, például a rágcsálókkal már nem ilyen egyszerű a helyzet, mivel azok e kis terrier természetes zsákmányállatának számítanak. Megfelelő szoktatással azonban e nehézségek is elkerülhetők. Az idegenek érkezését ugatással jelzi, és eltarthat egy ideig, mire elfogadja őket.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: A Yorkshire terrier szőrzete igen sok, mindennapos gondozást igényel, ezért nem csoda, hogy e kutyák szőrzetét - főként az ölebként tartottakét - gyakran rövidre nyíratják. A rövid szőr rendben tartása sokkal egyszerűbb, a rendszeres fésülés vagy kefélés is elég állapota megtartásához. A kiállításokon versenyeztetett Yorkshire terrier ápolása jóval több szakértelmet és időt kíván. Az ilyen kutya szőrének állapotát rendszerint úgy óvják, hogy papírhengerekre csavarják fel, és különleges készítményekkel mossák, amelyek segítenek rugalmassága és fénye megőrzésében. A kutya szemébe lógó szőrt általában - szalaggal vagy gumigyűrűvel - hátrakötik.

Tanítása: A Yorkshire terrier gyorsan tanul, ugyanakkor a makacskodásra is hajlamos. Kellő következetességgel és a megfelelő viselkedés jutalmazásával, továbbá szórakoztató és változatos módszerek alkalmazásával elég gyorsan megtanítható az engedelmességre. Sajnos a fajta egy kicsit túlzottan éber, és hajlamos arra, hogy állandóan, ok nélkül is ugasson. Soha nem szabad éberségre biztatni, mivel az csak tovább rontja ezt a helyzetet - inkább arra kell megtanítani a kutyát, hogy néhány rövid vakkantás is elegendő.
Fontos, hogy a gazdája tanítsa, foglalkozzon vele, ez a fajta nem csak ölebnek való.

Mozgásigénye: Ez a kutya mozgásigénye terén remekül alkalmazkodik a családhoz. A lakáson belül és kívül egyaránt mozgékony. Nagyon szeret ásni és hancúrozni. Mérete miatt lakásban is könnyen tartható.