Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

 

Kép YORKSHIRE TERRIER 86. sz. FCI-STANDARD/ 1998.I.20 


YORKSHIRE TERRIER 86. sz. FCI standard/1998.I.20./D
Eredet: Nagy Britannia
Az érvényes eredeti standard közzétételének ideje: 1987.VI.24.
Felhasználás: Társasági kutya
FCI besorolás: 3. csoport Terrierek
1. szekció Törpeterrierek Munkavizsga nélkül
Általános megjelenés: Hosszú szőrű, a szőr mindkét oldalon simán és egyenletesen csüngve, a választék az orrtól a farok végéig ér. Nagyon tömör és kellemes benyomást keltő, egyenes tartású, fontosságot sugároz. A kontúroknak tömör és jó arányokkal rendelkező kutyát kell megjelentetniük.
Viselkedés/jellem (wesen): Élénk és intelligens törpeterrier. Kiegyensúlyozott jellembeli adottságok mellett élénk.
Fej:
Agykoponya:
Koponya: Elég kicsi és lapos, a koponya nem túl feltűnő vagy túl lekerekített.
Arckoponya:
Orrtükör: Fekete.
Fang: Nem túl hosszú.
Állkapocs/fogak: Tökéletes, szabályos és teljes ollós harapás. A felső metszőfogsor hézag nélkül zár az alsó fölé és a fogak függőlegesen állnak az állakapocsban.
Szemek: Közepes nagyságúak, csillogóak, éber és intelligens kifejezést sugároznak, és úgy helyezkednek el, hogy egyenesen nézzenek. Nem dülledtek.
Fülek: Kicsi, V-alakúak, álló helyzetben hordja őket, nem túlságosan elállóak, tömött, erősen sárgásbarna színű, rövid szőr fedi őket.
Nyak: Megfelelő hosszúságú.
Test: Tömör.
Hát: Egyenes.
Ágyék: Izmokkal jól megtámasztott.
Bordák: Mérsékelten íveltek.
Farok: Általában középhosszúra kurtított, sok szőr borítja, mely sötétebb kék színű, mint a testen, kissé a hátvonal fölött hordja.
Végtagok:
Elülső rész: Egyenes, tömött, arany-sárgásbarna színű szőrrel fedett lábak, a szőrvégek kissé világosabb árnyalatúak, mint a szőr tövénél levők. A sárgásbarna szín legfeljebb a térdizületekig érhet.
Vállak: Jó helyzetűek.
Mancsok: Gömbölyűek, a karmok feketék.
Járás: Szabad, az elülső és a hátsó részen egyenes irányú mozgás, egyenes hátvonal esetén.
Szőrzet:
Szőr: Középhosszú testszőr, teljesen egyenes (nem hullámos), fényes, finom, selymes szerkezetű, nem göndör. A fejen és a fangon levő lelógó szőr (fall) hosszú, telt arany-sárgásbarna színű, ugyanakkor oldalt a fejen, a fültövön és a fangon intenzívebb, ahol különösen hosszúnak kell lennie. A fejen levő sárgásbarna szín nem terjedhet ki a tarkóra, nem lehet kormos, és nem vegyülhet bele sötétebb szőr.
Szín: A sötét acélkék (nem ezüstkék) a nyakszirtcsonttól a faroktőig terjed, semmiképp nem vegyülhet bele szürkéssárga, bronzszínű vagy sötét szőr. A mellen levő szőrzet telt, világos sárgásbarna színű. Az összes sárgásbarna szőr a tövénél sötétebb, mint a közepe táján, a vége felé pedig még világosabb,
Súly: Legfeljebb 3,1 kg.
Hibák: A fenti pontoktól való bármilyen eltérést hibának kell tekinteni, értékelésének pontos arányban kell állnia az eltérés fokával.
Utólagos megjegyzés: A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett, teljes egészében a herezacskóban elhelyezkedő herével kell rendelkezniük.

 

 _______________________________________________________________

 

Sokan nincsenek tisztában az újonnan yorkit vásárolni szándékozók közül (és sajnos néhány tenyésztő sem), hogy a standard engedélyezi-e a farokvágást. Íme, itt a 2004 áprilistól érvényes hivatalos Yorkshire Terrier Fajtastandard (az FCI honlapjáról letöltve, eredetiben).

Miszerint:

Farok: Szokás szerint kurtítva.

Kurtított: közepesen hosszú, dús szőrrel borított, sötétebb kék színű mint a test többi részén, különösen a farok végén. Egy kicsit magasabban tarva mint a hátvonal.
Nem kurtított: dús szőrrel borított, sötétebb kék színű mint a test többi részén, különösen a farok végén. Egy kicsit magasabban tartott, mint a hátvonal. A lehető legegyenesebb. A hosszúsága adjon egy jól kiegyensúlyozott megjelenést.
Magyarországon, és sok európai országban is lehet rövid farokkal kiállítani a yorkikat, ám vannak olyan országok is, ahol tilos. Amerikában csak rövid farkú yorkit lehet kiállításra vinni. A tenyésztők és a vásárlók saját belátásuk szerint kénytelenek eldönteni, hogy melyik megoldást választják.

Megjegyzés 

 

Kanoknál a két here normális fejlettségű és a herezacskóban helyezkedik el. Egyes országokban tilos a farok csonkítása, a kiállításokon csak hosszú farkú kutyákat lehet felvezetni. (Pl. Németország, skandináv országok)

________________________________________________________________

Eredete

Nagy-Britannia. Az eredetileg Yorkshire pamutfeldolgozó gyáraiban és szénbányáiban patkányvadászatra kitenyésztett Yorkshire terrier egyike a legelragadóbb fajtáknak. Hamar népszerűvé vált a jómódú hölgyek körében. Szőrzete hosszú és fényes (a pamutgyárakban dolgozók a természetes rostokról a kezükre tapadt természetes olajakat a kutyákra kenték, valahányszor megsimogatták őket), mára a hosszú, csillogó, acélkék színű szőrzet a Yorkshire terrier ékessége. Élénk, agilis, tudatában van önmaga fontosságának, kellemes kis állat. Még a legkisebb háztartásba is illik, és kis mérete ellenére jó jelzőkutya. Extrovertált, hűséges, odaadó, önfejű és nagyon szórakoztató.

 

_________________________________________________________________________

Megjelenése 

Hosszú szõrû terrier, a szőrzet nagyon sima és a test két oldalán egyenletesen lelóg. A választék az orrtól a farok végéig terjed.Nagyon tömör (kompakt) és elegáns, egyenes testtartású, jelentõségteljes a kisugárzása. Megjelenése életerõt sugároz, teste arányos. Koponya: kicsi és lapos, nem túl kiemelkedõ vagy ívelt. Fej: Némely kutyáknál kissé hegyes. Általában lapos. Orra nem túl hosszú, orrtüköre fekete. Tökéletes, szabályos és teljes harapása. A felsõ fogak szorosan illeszkednek az alsóakhoz és derékszöget alkotnak az állkapoccsal. A fogak egyenletesen helyezkednek el az állkapcson. Szemei közepes méretűek, sötétek, csillogóak, élénk tekintetûek és egyenesen elõre néznek. Nem túl elõreugróak. A szemhéjak sötét színűek. Fülei kisméretűek, V-alakúak, egyenesen állnak,nem túl messze egymástól, rövid és nagyon sötét tan-színű szõrzettel borítottak. Szépen nyújtott, egyenes tartású nyak. A farok áltatlában kurtított/vágott. Vágott: Közepes hosszúságúra kurtított, sûrû szõrzettel fedett. A szõrzet színe a test többi részéhez képest sötétebb kék, különösen a farokvégen. A hát vonalánál kicsit magasabban hordott.  A hát vonalánál kicsit magasabban hordott. Lehetõleg minél egyenesebb. Hosszúsága kiegyensúlyozott összképet ad. A nyak egyenes tartásúak, arany tan színû szõrzettel fedettek. A szõrzet a végén néhány árnyalattal világosabb, mint a gyökerénél, a tan-szín nem terjedhet a térdízület fölé. Vállak: jól fekvõ. A hátsó végtagok hátulról nézve teljesen egyenesen állnak, a térdek csak mérsékelten fordulnak el. Sûrûn fedettek arany tan színû szõrrel, a szõrzet a végén néhány árnyalattal világosabb, mint a gyökerénél, a tan-színezet nem terjedhet a térdízület fölé. Némely példánynak hátsó végtagjai(világosabb)acélkékes árnyalat. A mancsok kerek formájúak, a körmök feketék. A körmök igen nagyra meg tudnak nőni. Mozgása
lendületes; elölrõl és hátulról nézve szimmetrikusan és egyenes vonalon haladó. Szőrzete a testen mérsékelten hosszú, tökéletesen egyenes (nem hullámos), fényes, selymes szerkezetű, nem gyapjas. A fejen hosszú, arany tan-színû, mélyebb árnyalatú a fej két oldalán, a gyökerénél és az orron, ahol nagyon hosszú. A fej szõrzetének tan színe semmiképpen nem terjedhet ki a nyakra, a sötét vagy kormos színû szõrzet nem keveredhet a tan-színûvel. Színezet: A nyakszirttõl a farok végéig sötét acélkék (nem ezüstös kék) szõrzet borítja a testet, melybe nem keveredhet fakó, bronzszínű vagy sötét árnyalat. A mellkason sûrû, fényes tan-színû szõrzet. A tan-színű szõrzet a gyökerénél sötétebb, mint a szõrszál közepén, a vége felé egyre világosabb. Súlya kölyök korban általában 100 dkg alatt,felnőtt korban pedig 1,5 kg-tól fejlődnek tovább a kutyák.A testtömegük nem haladhatja meg a 3.1 kg-ot. Némely országokban 2.5 kg alatt nem engedélyezett a fajta tenyésztése. Hibák a fenti leírástól való bármilyen eltérés hibának minõsül és alapos figyelemmel a megfelelõ módon elbírálandó.